4shared
Zakelijk nieuws:

Selimiye moskee in Turkije nieuw op werelderfgoedlijst


De Selimiye moskee, in de stad Edirne, wist dit jaar een plek te veroveren op de wereldberoemde UNESCO lijst. In opdracht van sultan Selim II heeft de bekende Ottomaanse architect Mimar Sinan dit indrukwekkende complex gebouwd van 1569 tot 1575. Tot op heden is deze moskee één van de mooiste voorbeelden van de Ottomaanse architectuur ter wereld. Verspreid over Turkije zijn er intussen meer dan tien locaties die als werelderfgoed zijn aangemerkt door UNESCO.

De minaretten van de Selimiye moskee torenen ruim 70 meter boven de stad Edirne uit. De aantrekkelijke buitenkant bestaande uit zandkleurig zandsteen in combinatie met rode bakstenen nodigt elke bezoeker uit om binnen te komen. Bij binnenkomst kenmerkt deze moskee zich door de optimale lichtinval, de ruimtebeleving en de immense koepel met een doorsnee van 31 meter. De moskee is een toonbeeld van schoonheid en verfijnde Ottomaanse architectuur. Het is geen wonder dat Sinan, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Suleyman Moskee in Istanbul, deze moskee als zijn meesterwerk beschouwt.

Werelderfgoed locaties
Naast deze nieuwste aanwinst heeft Turkije al een flink aantal plekken op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De boventoon wordt gevoerd door vele steden, zoals metropool Istanbul, thermensteden Hierpolis en Pamukkale, mythische stad Troje, Lycische stad Xanthos en de overblijfselen van Hattusa. Ook de stad Safranbolu en de plaats Letoon maken deel uit van deze imposante lijst. Naast de Selimiye moskee kent de lijst nog een aantal moskeeën zoals de grote moskee van Divrigi en voormalig kathedraal en moskee Hagia Sofia te Istanbul. Ook de gehele regio Cappadocië en de grafheuvel Nemrut Daði in Oost Anatolië dragen de titel UNESCO werelderfgoed.

Ontdek Edirne
De Selimiye moskee staat in Edirne, een middelgrote stad gelegen in het uiterste noordwesten van Turkije in de regio Marmara. Wie vanuit Nederland per auto of trein naar Turkije reist, komt deze historische stad als eerste tegen. Edirne is een waar openluchtmuseum en verrast elke bezoeker met tal van historische bouwwerken, zoals moskeeën, religieuze complexen, bruggen, oude bazaars en paleizen. Een absolute aanrader voor architectuur liefhebbers!