4shared
Zakelijk nieuws:

Çanakkale

De provincie Canakkale ligt aan beide kanten van de Dardannellen wat ook wel Tweede Bosporus wordt genoemd, de tweede Bosporus ligt tussen de Marmara zee en Egeische zee. De provincie  ligt  zowel in het Europese deel (Gelibolu schiereiland) als in het Asiatische deel van Turkije (Biga schiereiland) Er vaart elk half uur ferry tussen de twee schiereilanden.
De Canakkale jachthaven biedt voorzieningen net als andere jachthavens in de omgeving (Karabiga, Gelibolu, Bozcaada en Kucukkuyu) aan de toeristen op een blue cruise die een tussenstop doen om het historische en mythologische rijkdom van Canakkale willen ontdekken.

De provincie heeft twee belangrijke oorlogen meegemaakt. Eén daarvan is de bekende mitologische oorlog van Troye.
Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Troye 9 keer in verschillende periodes bewoond werd.(3000 VC- 400 NC) Hier kunt u de ruines van de stadsmuren en het (enorme) houtenpaard van Troye zien.

De andere oorlog die in Canakkale is geweest is de Eerste Wereldoorlog waarbij de Turkse troepen onder de leiding van Mustafa Kemal Ataturk de Dardannellen hebben verdedigd tegen de Britse krachten die via Dardanellen Istanboel wilden bereiken. Een bekende uitspraak is daarom : ‘Çanakkale geçilmez’ oftewel ‘Canakkale niet te passeren’. Om de 500,000 soldaten te eerbiedigen die zijn gestorven op Canakkale is het schiereiland tot nationaal park geroepen met veel monumenten midden in de prachtige natuur.

Het dorpje Behramkale is een klein mooi plekje aan de egeische zee. Het is opgericht aan de rand van Assos waar de bekende Tempel Athena is gemaakt. in de 6e eeuw. Het uitzicht vanuit van de zee en golf vanuit acropolis is adembenemend en de ruines van Assos die de acropolis omsingeld is zeker bezoeken waard.

Gokceada, het grootste Turkse eiland en het Bozcaada eiland hebben mooie camping faciliteiten.

 Maydos:

Het ligt aan de eropese kant van Canakkale dat tegenwoordig Eceabat heet. Het was de verste grenspost van Hellespont en was bekend met de legende waarin Leander over de Dardannellen zwom naar Sestus (Canakkale stad) om zijn geliefde Hero te zien.

Een andere verhaal in Mydos is dat Xerxes van de aan elkaar verbonden boten een brug gebouwd heeft(480 N.c.) wat na het bereiken van de overkant weer in brand is gestoken zodat de soldaten niet meer terug konden keren.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.