4shared
Zakelijk nieuws:

Toeristische Plaatsen

Istanbul

Istanbul strekt zich uit over twee continenten, Europa in het westen en Azië in het oosten. De Bosporus stroomt door het hart van de stad en verbindt de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn met elkaar. Als voormalige hoofdstad van drie opeenvolgende wereldrijken- het Romeinse, het Byzantijnse en het Osmaanse- eert en beschermt het huidige Istanbul de erfenis van het verleden, terwijl het recht op een moderne toekomst afstevent. Istanbul is inderdaad niet alleen een historische stad, maar ook het economisch hart van de Republiek Turkije. Elke dag bevaart een ononderbroken vloot van olietankers en handelsschepen de Bosporus. De variatie van Istanbul is hetgeen de bezoeker fascineert. Het enorme aantal musea, kerken, paleizen, moskeeën, bazaars en idyllische plekjes lijkt oneindig. Wanneer u tijdens de zonsondergang, achteroverleunend aan de oever van de Bospurus het rode avondlicht ziet weerspiegelen in de vensters aan de overzijde, dan zult u begrijpen waarom vele eeuwen geleden kolonisten op deze opmerkelijke plek neergestreken zijn. Dit zijn de momenten waarop u voelt dat Istanbul echt een van de meest glorieuze steden ter wereld moet zijn.

Gökçeada en Bozcada Eilanden

Het grootste Turkse eiland Gökçeada is omgeven door ongerepte baaien. De heuvels, vol contrasterend groen van pijnbomen en olijfbomen, zijn bezaaid met heilige bronnen en kloosters. Bootdiensten varen regelmatig heen en weer tussen Çanakkale en Kabatepe. In augustus ontmoeten de eilandbewoners de toeristen op kleurrijke markten. Wanneer u het eiland Bozcada nadert valt het Venetiaanse kasteel meteen op. Vervolgens trekken de glinsterend witte huizen, de restaurants en cafés aan de boulevard de aandacht. Wijn is al even overvloedig aanwezig als water, te zien aan de vele wijngaarden en – kelders. Er zijn mooie zandstranden in Ayazma, Poyraz en Igdelik. Troje

Homerus heeft Truva (Troje) onsterfelijk gemaakt in de verhalen van koning Priamus, Hector, Paris en de mooie Helena. Archeologische opgravingen hebben 9 afzonderlijke vestigingsperioden aangetoond, evenals de ru?nes van stadsmuren, funderingen van huizen, een tempel en een theater. Een symbolisch houten paard verwijst naar de legendarische oorlog. De klassieke haven van Alexandria- Troas werd reeds gebouwd in de 3e eeuw voor Christus. Paulus kwam hier driemaal en op zijn derde missie vervolgde hij zijn weg naar Assos.

Izmir

Izmir, in het Turks beter bekend als ”mooi Izmir”, ligt aan een lange , smalle baai vol schepen en jachten. Het klimaat is er mild en tijdens de hete zomers is de constante frisse zeebries meer dan welkom. Achter de met palmbomen omrande kustboulevards gaat de stad langzaam over van terrassen tot in het omgevende gebergte. Izmir is de derde stad van Turkije en heeft de tweede grootste haven van het land. Deze stad is het hele jaar door een drukke wereldstad, in het bijzonder tijdens het Internationale Kunstfestival (juni/juli) en de Internationale Beurs (augustus/september). De stad werd gesticht in de 3e eeuw v. Chr. ter hoogte van het huidige Bayrakli. In die tijd was het samen met Troje de verst gevorderde cultuur in West-Anatolië. Omstreeks 1500 v. Chr. kwam de stad onder invloed van het Centraal-Anatolische Hettitische Keizerrijk te staan. In de eeuw v. Christus was Izmir, toen Smyrna genaamd, één van de belangrijkste steden in de Ionische Federatie. Algemeen wordt aangenomen dat tijdens die periode – één van de gouden periodes van de stad – Homerus er verbleef. Aan deze periode kwam abrupt een einde toen de Lydiërs in 600 v. Chr. de stad binnenvielen. Gedurende de hele Lydische overheersing en de daaropvolgende, zes eeuwen durende Perzische onderdrukking, was Izmir niets meer dan een gewoon dorpje. In de 4e eeuw v. Chr. liet Alexander de Grote een nieuwe stad bouwen op de flank van de Pagosberg (Kadifekale). Vanaf de 1e eeuw v. Chr. kwam de stad onder Romeinse invloed. Een tweede periode van voorspoed en welvaart was aangebroken. In de 4e eeuw vielen de Byzantijnen binnen, gevolgd door de Seltsjoeken in de 11e eeuw. In 1415 werd Izmir onder sultan Mehmet Çelebi deel van Osmaanse Rijk.

Marmaris

Marmaris is gesitueerd in een baai met een ruw gebergte begroeid met dennenbomen op de achtergrond. Het is één van de aantrekkelijke kustplaatsen, ideaal voor watersporten en zeilen. Het is de uitvalsbasis voor de ‘’Blue Voyage’’ langs de Egeïsche kust. In mei biedt de jacht Jachtchartershow van Marmaris de gelegenheid om de kapitein en de bemanning van de verschillende jachten te ontmoeten. Met de nodige voorraad aan boord vertrekt u met het vaartuig naar uw keuze om op uw eigen ritme de schoonheid van Zuid-Turkije te verkennen. In Marmaris moet u zeker de plaatselijke delicatessen proeven in een van de visrestaurants, en even proeven van een glaasje raki, een typische anijsdrank met veel ijs en water. Later kuiert u langs de met palmbomen omringde promenade en doet u zichzelf te goed aan een ijsje. Wie zich lekker wil uitleven in een gezellige bar of wil dansen tot de ochtendgloren kan terecht in een van de vele moderne disco’s. Het oude Marmaris (Physkos) was een belangrijke stopplaats op de Anatolië-Rodos-Egypte handelsroute. U kunt er ook de ruïnes bezichtigen van de citadel die Süleyman I op een heuvel liet bouwen. Zwemmers hebben afspraak in het Atatürkpark, ten oosten van Marmaris, waar een lichtglooiend strand overloopt in een baai die op zijn beurt uitmondt in veilige wateren. De glasheldere zee is warm genoeg om erin te zwemmen van mei tot eind september. Ook paardrijden en tennis behoren tot de mogelijkheden. Dit is een van de weinige plaatsen waar u de koppige geur van wierookhars kunt opsnuiven. ’s Zomers varen er wekelijks ferry’s tussen Marmaris en Venetïe. In de omgeving van Marmaris, in Içmeler, glooien de nevelige bergen uit de zandstranden. Het stralend blauwe water leent zich uitstekend voor watersporten. Velen vinden deze plek zo onweerstaanbaar dat ze langer blijven dan gepland. De uitstekende accommodaties doen hier trouwens geen afbreuk aan de natuurlijke omgeving. Als u vanuit de bergen afdaalt richting Turunç, dan spreiden de onvergetelijke blauwe wateren van de natuurlijke haven zich voor u open. Het dorpje zelf slingert zich rond de baai. De meeste restaurants liggen aan het strand. Iets verder van het strand liggen een paar bars en restaurants waar verse vis op het menu staat. Kumlubük is gesitueerd aan de zuidkust van de baai. Aan de noordelijke zijde torent de stad Amos boven het water uit. Loryma, helemaal op het puntje van het schiereiland Bozburun, waar de ruïnes van de antieke haven en het kasteel nog te bezichtigen zijn, is enkel te bereiken per boot. Rustige natuurlijke baaien en eilandjes liggen her en der verspreid langs de noordkust. Ideaal voor wie er eens echt tussenuit wil, weg van alle drukte.

Kusadasi

Kusadasi is één van de drukst bezochte badplaatsen aan de Egeische Zee. Deze havenstad is een bekende aanlegplaats voor o.a. cruiseschepen. Verder heeft het een jachthaven, een vissershaven, een boulevard met promenade en een gezellig winkelcentrum, met diverse restaurantjes. In de buitenwijken liggen de hotels vaak aan prachtige baaien, met helder water.

Ephese

Ephese ligt nabij de stad Selçuk. Groot parkeerterrein met diverse souvenirs- en kledingwinkels en restaurants. Het theater heeft een fantastische akoestiek. Probeer het zelf!!!! De celsusbibliotheek is natuurlijk het bekendst van foto’s en plaatjes. Vanaf de parkeerplaats naar de bibliotheek in de Marmerstraat komt u vanzelf aan uw rechterhand de hiernaast afgebeelde wegwijzer tegen.

Selçuk

Vlakbij Ephese ligt het stadje Selçuk met een museum waar de originele vondsten liggen van Ephese.
Het huis van Maria

8 km. ten zuidoosten van Selçuk op de 500 mt. hoge Bülbül Dagi ligt het huis waar Maria haar laatste levensjaren heeft doorgebracht en naar men zegt ook gestorven zou zijn. Het huis, nu een kapel, ligt schitterend tussen bomen en nabij beekjes. Bij het begin van de wandeling vanaf de parkeerplaats bevinden zich ook hier weer winkeltjes ( stalletjes ) en restaurantjes. Pelgrims die menen genezen te zijn hebben hier hun krukken achtergelaten en in de bomen en op muren hangen allerlei papiertjes en textielstukjes met wensen.

Priene

Priene is heropgebouwd in de 4de eeuw v. Chr. op de hellingen van het Mykalegebergte. Voor het dorp Güllübahçe linksaf omhoog naar het parkeerterrein. De klim naar de Athenatempel ongeveer 15 min. De zuilen van de Athenatempel zijn opnieuw rechtgezet. Veel ligt nog schots en scheef, waarschijnlijk door aardbevingen.

Milete

Milete is in de 11de eeuw v. Chr. gesticht en ontwikkelde zich tot een van de grootste steden van Klein Azië met een belangrijke haven. Het theater biedt plaats aan ongeveer 15.000 mensen. Door de aanslibbingen van de Meander is de haven verland. Bij de parkeerplaats kunt u een versnapering nuttigen en er zijn een aantal souvenirsstalletjes Bezoek ook het museum.

Didyma

Bij het dorp Yeni Hisar ligt dit cultusoord van Apollo. Het Apolloheiligdom was een zeer belangrijk orakel en de laatste heropbouw bleef na 650 jaar bouwen onbeëindigd. De zuilen zijn gigantisch en het blijft altijd nog een wonder hoe men dit zo lang geleden kon bouwen. Voor de ingang weer souvenirswinkeltjes en tapijten en een restaurant tegenover de ingang waarvandaan men een mooi uitzicht heeft op het complex.

Pamukkale

Via Selçuk, Aydin, en Nazilli gaat het over een goed berijdbare weg naar Pamukkale, naar de kalkterrassen. Deze zijn ontstaan door warme kalk- en koolzuurhoudende bronnen en zien er uit als glinsterende witte watervallen. Door de vele toeristen die zich massaal storten in deze schitterende bekkens, werden de laatste jaren deze spierwitte kalkterrassen hier en daar geel en zelfs bruin van kleur, zodat men ingrijpende maatregelen nodig achtte om de witte kleur te kunnen behouden en heeft men daarom zeer grote delen verboden gebied verklaard. Een aantal aanwezige hotels ( kuuroorden ) heeft men zelfs afgebroken.
Hotel Turism

Als u dan toch wilt zwemmen, koop dan een kaartje voor het zwembad van Hotel Turism vlakbij de kalkterrassen. Er zijn omkleedhokjes en het water is heerlijk warm ( lijkt een beetje op warme tonic ) In het water liggen Romeinse zuilen.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.