4shared
Zakelijk nieuws:

Programma Rutte economische missie naar Turkije

Minister-president Rutte brengt van 5 tot en met 7 november 2012 op uitnodiging van minister-president Erdoğan een officieel bezoek aan Turkije. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zal hem begeleiden. De reis staat in het teken van het verder verstevigen van de al intensieve diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Turkije. In 2011 bedroeg de wederzijdse handel tussen beide landen ruim 5,5 miljard euro.

Nederland is één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije. Ook de Turkse investeringen in Nederland groeien. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter Wientjes reist een handelsdelegatie van 10 CEO’s van Nederlandse multinationals en ruim 80 vertegenwoordigers van Nederlandse MKB-bedrijven mee naar Turkije. Met diverse seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen Nederlandse en Turkse bedrijven gelegd en de bestaande relaties verdiept. De focus ligt hierbij op de sectoren life sciences, verkeersmanagement, clean technology en voedselveiligheid- en zekerheid.

De handel tussen Nederland en Turkije is de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd. De economische banden tussen beide landen zijn sterk en er is nog ruimte voor verdere groei. Ook de diplomatieke banden tussen Nederland en Turkije zijn van oudsher sterk. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Nederland en Turkije diplomatieke relaties met elkaar aangingen. Beide landen staan hier uitgebreid bij stil. Zo bracht president Gül van Turkije in april een staatsbezoek aan Nederland.

Dinsdag 6 november

Minister-president Rutte begint het programma dinsdag 6 november in Ankara met het geven van het startsein voor de handelsmissie van de ruim 80 meegereisde Nederlandse MKB-bedrijven. Daarna bezoeken minister-president Rutte en staatssecretaris Bleker de bouwlocatie van de nieuwe fabriekshal van De Meeuw/ABC. Hier wordt de start gegeven voor de bouw van een nieuwe fabriek om ‘prefab’ huizen en -werkplaatsen te produceren. In de middag legt de minister-president in het officiële gedeelte van het programma een krans bij het Mausoleum. Vervolgens heeft hij ontmoetingen met president Gül en minister-president Erdoğan. Zij spreken onder meer over de economische samenwerking tussen Nederland en Turkije en de 400 jaar diplomatieke betrekkingen. ’s Avonds staat een officieel diner op het programma.

Woensdag 7 november

Woensdagochtend 7 november heeft minister-president Rutte in Istanbul een rondetafelgesprek met de Turkse minister van Economie en tevens vicepremier Babacan en CEO’s van een tiental meegereisde Nederlandse bedrijven. Vervolgens spreekt de minister-president met vertegenwoordigers van het Turkse en Nederlandse bedrijfsleven over de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van innovatie. In de middag houdt hij een openingsspeech bij het seminar ‘Sustainability as a competive advantage’, waar Nederlandse en Turkse bedrijven ervaringen delen op het gebied van duurzaam ondernemen. Ook neemt hij deel aan een innovatieseminar van Brainport Eindhoven en Istanbul Technical University. Minister-president Rutte sluit zijn bezoek aan Turkije af met een ontmoeting met de meegereisde handelsdelegatie om over hun ervaringen en successen tijdens deze reis te spreken.

via Programma Rutte economische missie naar Turkije | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.