4shared
Zakelijk nieuws:

Algemene Informatie

Nuttige dingen om mee te nemen
Fotokopie belangrijke reis- en identiteitsdocumenten.
Idem voor eigendomsbewijs video- of fotoapparatuur.
Tweetal pasfoto’s en naast reispas ook origineel identiteitsbewijs.
Kopie voorschriften geneesmiddelen, brillenglazen
Uw geneesmiddelen en antibiotica (niet in reiskoffer): zie ‘gezondheid’

Foto en film
Verboden objecten: militaire en strategische installaties of materialen.
Neem voldoende materiaal mee. Filmen zijn in Turkije iets goedkoper.

Laundry service
In alle grote en toeristische hotels mogelijk. Goedkope service

Hotels
Een kamer langs de straatkant is in Turkije niet altijd de beste keuze. Het hangt van de wijk en de stad af. Besef echter dat Turken tot een stuk in de nacht leven en dat de chauffeurs wereldkampioenen zijn in het gebruik en vooral misbruik van de toeter

Klimaat en kleding
Van november tot februari is warme kleding aanbevolen in heel het land.
Van maart tot mei is lichte kleding aanbevolen in Istanbul en de noordelijke gebieden.
Zij is in die periode zelfs noodzakelijk in het zuidelijk deel en steden, zoals Izmir, Antalya, Mersin en Iskenderun.
Linnen en vooral katoen zijn het best. Van juni tot half-september kan het bloedheet zijn en is zelfs tropenkledij aanbevolen in het Zuiden
Van half september tot oktober kan een lichte mantel noodzakelijk blijken
Voor het bezoek van het binnenland en de historische sites kunnen zomerse wandelschoenen van pas komen.
In Turkije kan men katoenen kleding en schoenen van kwaliteit kopen tegen bijzonder zachte prijzen (afdingen, indien niet geprijsd)
Voor het bezoek van islamitische heiligdommen is een respectvolle kledij een ‘must’ (bedekte armen en schouders, hoofddoek voor moskee).
In de steden en de toeristische centra kan men luchtig en westers gekleed gaan. In dorpen en kleine woonkernen in het binnenland loopt men best wat ‘zediger’.
Hoewel veel Turken tot de islam behoren, is langs de stranden de monokini toegelaten
Vrouwen, die alleen op stap willen, gedenken best dat de Turk een sterk ‘machogevoel’ bezit

Eten en drinkenTip1- De (echte) Turkse keuken staat bij de vier besten ter wereld geklasseerd (na de Franse, de -echte- Chinese en de Italiaanse). De gerechten worden licht, en zeker niet pikant gekruid, de kebabs zijn heerlijk. Vooral een doner kebab (lamsvlees) is een proevertje waard. Meze zijn kleine, fijne voorgerechten en cacik is de typische lekkere yoghurt. Ook de corba (soep met graankorrels en yoghurt) smaakt. Feta is een lekkere geitenkaas, die men eet met een laagje olie en wat peper.
Visgerechten zijn alleen aanbevolen in kustgebieden
Turkije is een land van zoetebekken. Heerlijk, maar altijd erg zoet.
Baklava is de meest geliefde patisserie en ook lokum (Turks Fruit) is populair
Raki (anijssmaak) is het nationaal aperitief. De populaire benaming is “leeuwenmelk”, maar het drankje is niet geschikt voor? welpjes. Raki gaat er zachtjes in, maar gedenk dat het goedje tussen de 45graden en 50graden graden alcohol bevat. Raki wordt verzacht met water en een blokje ijs. Zuivere raki is kleurloos, met water kleurt hij wit. En ? bij maagkrampen of darmklachten kan een klein borreltje de problemen helpen verminderen !
Turkije heeft ook een behoorlijk bier (Efes, Tekel maar ook Tuborg) en degelijke wijnen (Doluca Riesling, Karmen, Yakut), hoewel enige vergelijking met de Franse producten zeker niet opgaat. Het land distilleert ook een wodka: alleen voor geoefende drinkers !
De muntthee (cai = spreek uit: chai) is lekker en vooral digestief (aanbevolen ook bij buikloop)
Koffiedrinkers opteren best voor een Turkse versie, want de gewone koffie (kavhe) is meestal Nescafe. Sade is niet gesuikerde Turkse koffie. Orta is matig gesuikerd en Serkerli sterk gesuikerd.
Een dorstlesser is Ayran, een ongezoete yoghurt met bruisend mineraal water

Tip2- Turkije heeft een uitgebreide keuken, het aanbod van gerecht is zeer groot. Uiteraard ontbreekt er Pizza, pasta’s en frite niet. Proef eens de vele gerechten die worden angeboden in de vitrines van de vele restaurantjes. Je kunt van alles een beetje laten serveren, men stelt het zeer op prijs als je de Turkse gerechten wilt proberen. Het menu wordt angeboden op groten borden die voor de deur staan, kijk rustig naar het aanbod, men probeert je wel zo snel mogelijk binnen te loodsen maar dat is de werkwijze in Turkije en dat is niet alleen bij de restauranten. Als je voor de eerste maal in Turkije komt moet je daar wel aan wennen. Prijzen kunnen nogal uiteenlopend zijn, waar het duur lijkt te zijn valt het meestal mee. Vis is in Turkije duur, vraag eerst naar de prijs. Voor gemiddel f. 20,= p.p. kun je uitgebreid eten. Ga eens eten in een echt Turks restaurant eten, het ziet er uit als een cafetaria en is niet luxe ingericht, er wordt geen alcoholische drank geserveerd. Waar veel Turkse mensen zijn is het altijd lekker en goed. Neem eens een kijkje bij de kok in de keuken, hij stelt dat zeer op prijs. Turkse wijnen zijn voortreffelijk. EFES bier is lekker. Appelthee wordt je altijd gratis aangeboden. Eet geen onverpakt ijs. Drinkwater moet je kopen. Turkije heeft alle seizoenen van het jaar een groot aanbod van vers fruit, bezoek eens een Turkse markt.

Service en vriendelijkheid
De doorsnee Turk is vriendelijk, gastvrij en eerlijk. De service is over het algemeen goed tot zeer goed

Shopping & souvenirs
Zondag is een rustdag, maar in toeristische centra openen de meesteboetieks
Handelaars bieden dikwijls een thee of een frisdrank aan om hun winkel te bezoeken. Er bestaat uiteraard geen enkele koopverplichting en afdingen is altijd de boodschap
Modieuze lederwaren, wol, katoen, onyx en zilver zijn in Turkije alleszins een koopje waard. In toeristische centra kan men goedkoop ook de gekende merken van T-shirts vinden (O’Neill, Adidas, Quicksilver e.d.m.): dit is ‘overproductie’ (namaak), maar de kwaliteit is over het algemeen zeer goed
Wees behoedzaam met goudaankopen, zeker als u 18 kt verkiest.
Goedkoop zijn ook koper en messing en de meerschuimen tabakspijpen
Zware onyxkandelaars zijn een specialiteit van Cappadocie
Omvangrijke artikels, zoals bv. tapijten, worden thuis afgeleverd. U kooptbest in de grotere winkels
Antiquiteiten uitvoeren is strikt verboden

Feestdagen
Zondag is de officiele rustdag, behalve in toeristische centra
1 januari: tijdens onze nieuwjaarsdag zijn alle fabrieken en kantoren gesloten
23 april: Onafhankelijkheidsdag (begint dikwijls al de 22ste in de namiddag)
19 mei: Feest van Jeugd en Sport
27 mei: Dag van de Constitutie
30 augustus: Feest van de Overwinning (op de geallieerden in 1922)
28-29 oktober: Nationale feestdag
10 november: sterfdag van Ataturk
Religieuze feestdagen: zij vallen elk jaar elf dagen vroeger. Zo is er o.m. de Ramadan (omstreeks eind november 2001) en Kurban Bayrami (het Offerfeest) dat vier dagen duurt en zes weken na de Ramadan volgt. Andere religieuze feesten zijn Seker Bayrami, te vergelijken met onze paasdagen. Dit feest volgt op de Ramadan
Belangrijke familiefeesten zijn de besnijdenis en het huwelijk
Een traditioneel feest is Hidirelliz, het Feest van de Lente op 5 en 6 mei.

Diensplicht
Elke Turkse man moet tot en met 39 jaar die de Turkse nationaliteit bezit, zijn dienstplichtin Turkije vervullen. De normale duur van deze dienstplicht is 15 maanden. Er bestaat echter een mogelijkeheid van 14 maanden Turkse dienstplicht af tekopen. Je betaalt dan € 5.112,- aan de Turkse overheid en volgt gedurende 4 weken een militaire basistraining in Burdur in Zuidwest Turkije. Defensie kan je helpen bij het nakomen van de Turkse dienstplicht. Met haar stuen kun je in Turkije verkorte dienstplicht vervullen en toch, zonder je Turkse of Nederlandse nationalitiet te verliezen, in dienst blijven.
Voor wie?
De regeling is bedoeld voor mannen tot en met 39 jaar. Ze kunnen van de regeling gebruik gaan maken als ze een jaar in dienst zijn, gerekend vanaf het eind van hun basistraining.
Wat is de regeling?
buitengewoon verlof: Tijdens de 4 weken basistraining in Turkije krijg je van Defensie buitengewoon verlof. Je hoeft voor deze periode dus geen vakantiedagen op te nemen, en je krijgt gewoon je salaris doorbetaald. Pensioenopbouw en sociale verszekeringen lopen ook door. Renteloze lening: Defensie leent je een bedrag van maximaal € 6.000 zonder rente. De afkoopsom aan de Turkse overheid bedraagt € 5.112. De rest mag je gebruiken voor je reis- verblijf- en verzekeringskosten. Minder lenen mag natuurlijk ook. Het geleende bedrag moet in maandelijkse aflossingen van ten minste € 123 worden terugbetaald. Dit bedrag wordt maandelijks op je salaris ingehouden. Een lening van € 6000 is dan in 4 jaar terugbetaald. Heb je minder geleend, dan ben je eerder van je schuld af.
Wat moet je doen?
In Turkije kun je om de drie maanden opkomen om je verkorte dienstplicht te vervullen (januari, april, juli of oktober). Uitstel moet je elke 2 jaar opnieuw aanvragen en is mogelijk tot je de leeftijd van 39 jaar hebt bereikt. Als je van de regeling gebruikt wilt maken, moet je tenminste 6 maanden van tevoren een aanvraag voor buitengewoon verlof en voor de renteloze lening indienen.
Basisgegevens strijdkrachten:
De totale omvang van de turkse strydkrachten bedraagt exclusief burgerpersoneel en jandarma 515.000. het overgrote deel vande personele bezetting van de strijdkrachten bestaat uit dienstplichtingen. Het aantal totale dienstplichtige bedraagt 391000.
Landmacht
De landmacht is het grootste krygsmacht onderdeel en bestaat ui 402000 manschappen, waarvan 523000 dienstplichtigen.De landmacht bestaatuit 4 legers. Het eerste leger in istanbul, het tweede leger in het zuidoosten hoofdkwartier is matalya en het derde leger in het noordoosten hoofdkwartier erzincan en het vierde leger aan de westkust hoofdkwartier Izmir.Hiernaast bestaat ook een onderdeel logistiek en een onderdeel opleidingen.
Commando’s
Onder de manschappen bevinden zich 50.000 commando’s.De commando’s worden ondergebracht in viertalbrigades. De eerste commando brigade die beschikt over eenheden met parachutisten ligt is kayseri. De tweede in bulo, de derde in midyat en de vierde in hakkari.
Marine
De marine bestaat uit 53.000 manschappen waaronder 34.500 dienstplichtigen.
Luchtmacht
De luchtmacht bestaat uit 60.100 manschappen waaronder 315000 dienstplichtigen.
Kustwacht
De kustwacht bestaat uit 1400 dienstplichtigen.
Jandarma
De jandarma bestaat uit 150.000 manschappen. En valt onder de generale staf van de strydkrachten op het gebied van opleiding en militaire taken, onde de landmacht op het gebied van wapens en uitrusting en onder het ministerie van binnenlandse zaken op alle overige terrein. Meer dan 90% bestaat ui dienstplichtigen De jandarma is verantwoordelijk voor de politietaken op 91% van het grondgebied van turkije
Uitstel, vrystelling en vervangende dienstplicht
Uitstel word telkens verleent voor de periode van 1 jaar waarna op vertoon van de vereiste documenten het uitstel voor een jaar kan verlengen. Een aanvraag dient te worden ondersteunt door documenten van bijvoorbeeld werkgever of universiteit. Het is tegenwoordig staande praktyk dat universiteiten de namen van hun studenten jaarlijks doorgeven aan de militaire registratie kantoren zodat de dienstplichtige zelf niet meer hoeft te doen om uitstel te verkrygen. Dienstplichtvervulling kan in sommige gevallen voor personen die een opleiding volgen worden uitgesteld tot het eind van het jaar waarin met 29 jaar oud word.Turken die met een geldige verblijfs en of werkvergunning in het buitenland woenen, kunnen militaire dienst tot maximaal het 38 levensjaar uitstellen. Het uitstel moet iedere drie jaar bij een turkse vertegenwoordiger worden ingedient. Personen die naast turkse nationaliteit ook de nationaliteit bezitten van het land waar zij wonen hoeven slechts eenmalig uit stel aan te vragen. Dit uitstel geld tot het 38 levensjaar.
Desertie
Met desertie word bedoelt voor het zonder toestemming weglopen en langer dan 6 dagen uit de militaire eenheid nadat men reeds aangetreden is voor de opkomst.Dienstplichtigen die hier zich ana schuldig maken, worden waneer ze zichzelf afmelden of worden aangehouden onmiddellijk overgedragen aan de militaire justitiele autoriteiten.Bestraffing vind plaats op grond van de artikelen van het wetboek militair strafrecht.Men kan worden gestraft meteen gevangenisstraf van tenminste 1 jaar tot hoogstens 3 jaar.Voor het naar het buitenland gevluchte deserteurs geld een andere strafmaat. Die worden gestraft met een gevangenis straf van 3 tot 5 jaar. Waneer iemand vlucht naar het buitenland met wapens, minutie , transportmiddelen of militair materiaal kan de gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar worden opgelegd.Waneer offiecieren of een militair meteen vastdienstverband bovengenoemde de strafbare feiten heeft gedaan dan word het de maximale straf. Zij die zich zelf aangeven krygen een kortere gevangenis straf.
Mishandeling
Het turkse leger kent een hard regime. Met name onderofficieren en luitenants bedienen zich van tyd tot tyd slaag ter dicipline van dienstplichtigen. Beledigingen en scheldpartyen aan het adres van dienstplichtigen. Komt met regelmaat voor. Ook komt het voor dat dienstplichtigen voor hun gehele eenheid te kijk worden gezet. En de eenheid krijgt de order om de persoon in kwestie gezamenlijk een boegeroep toe te voegen. Vooral in het ongediciplineerdheid zoals niet opvolgen van orders, roken bij het wachtlopen maar ook bij slecht presteren bij sport of schietoefeningen zouden dergelijke vrom van disciplinering worden toegepast.Veel dienstplichtige zouden terug houdend zijn met het melden van incidenten en slaag verkiezen boven een formele disciplinaire straf. Voor elke dag dat een dienstplichtige vastzit voor een bestraffing wird zijn diensttyd met de de dag verlengt. Ergere vergrypen leveren echter wel disciplinaire of strafrechtelijke maatregelen voor de plegers op en kunnen bovendien het carrierreperspectief van een beroepsmilitair negatief beinvloeden.Er zijn gevallen bekent dat de dienstplichtige een rechtzaak aan spant